~Eratkan Ukhuwah Gerakkan Islah~

 

~ Saturday, January 10, 2004

Bismillaahirrahmaanirraheem...

Prof. Yusuf Al-Qaradawi

Shaykh Yusuf Abd-Allah al-Qaradawi was a member of a poor family of peasants who were devout Muslims. He became an orphan at the age of two when his father deceased.

He was fostered by his uncle, who proved to be a kind person who cared for the well-being of his young nephew Yusuf. His uncle directed him to memorize Qur'an in the village's Kuttab . He finished the memorization at the age of ten, and his uncle celebrated the occasion and from that date his relatives addressed him by the title of Shaykh.

When Shaykh Yusuf finished his primary education, his uncle thought of teaching him a craft to provide his nephew with a source of income. But the young Shaykh had other thoughts. He was eager to continue his education to learn Islamic knowledge. He convinced his uncle with his will, and again the kind uncle's generosity paved the way for Shaykh Yusuf's Islamic education.

Shaykh Yusuf joined the institute of of religious studies of Tanta . This was the first step in his Azharite education. After nine years he graduated from the institute and travelled to Cairo to join al-Azhar, where he enrolled to the Faculty of Religion's Fundamentals ( Usul al-Din ) . In 1953, he graduted from the faculty and ranked first of his class.

In the period from 1953 to 1960, Shaykh Yusuf continued his graduate Azharite studies. In 1957, he ranked first out of 500 students in the teaching specialization of the Faculty of Arabic Language .

In parallel to his graduate study of Arabic Language he enrolled in the graduate program in the Department of Qur'an and Sunna Scineces of the Faculty of Religion's Fundamentals ( Usul al-Din ) . He was the only student among his classmates who passed the preliminary exam and graduated in 1960.

In 1960 he started in the preparation for the PhD degree, but the crackdown made by president Nasser's regime on members of the Moslem Brotherood (which Shaykh al-Qaradawi joined at an early age) led to the inevitable delay of Shaykh al-Qaradawi's PhD defense until 1973, where he passed the PhD defense with distinction. The title of his thesis was "Zakah and its effect on solving social problems".

Shaykh al-Qaradawi joined the Islamic movement of the Moslem Brotherhood as early as the days of his primary education in Tanta's institute of religious studies.

Shaykh al-Qaradawi states that Imam Hassan al-Banna (Founder of the Moslem Brotherhood) is his foremost mentor. Although he met the Imam in a few occasions, the impact of the Imam's personality on the young Shaykh was tremendous. Other Shaykhs who contributed to the personality of Shaykh al-Qaradawi include Shaykh Muhammad al-Ghazali, Shaykh al-Bahiyy al-Kholy, Shaykh Muhammad Abd-Allah Daraz, Shaykh Mahmud Shaltut and Shaykh Abd al-Halim Mahmud .

Shaykh al-Qaradawi always admired the writings of Imam ibn-Taymiya , Imam ibn al-Qayyim and Shaykh Muhammad Rasheed Rida .

Shaykh al-Qaradawi was responsible for the Islamic movement activities in al-Azhar in the early fifties. He was a member of the organizing committee of the Azharite volunteers fighting the British occupation of the Suez Canal.

When the guerilla operations ended in the Suez Canal zone in 1952, Shaykh al-Qaradawi formed a delegation of Azharite students who met with several senior Shaykhs in the institution to improve the Azharite curriculum, which acquired the absolute sympathy of Shaykh Muhammad al-Khidr Husayn , who was al-Azhar's Grand Imam at that time.

Shaykh al-Qaradawi's affiliation with the Moslem Brotherhood led to his detention in Egyptian prisons in the year 1949, the period from 1954 to 1956 and for a brief period in 1962.

Shaykh al-Qaradawi started preaching officialy in Cairean mosques in 1956. In 1959 he was banned from preaching and was transferred to Islamic cultural department in al-Azhar.

In 1962, he was sent by al-Azhar to Qatar as a chairman of the Qatari secondary institute of religious studies.

In 1977, he laid the foundation for the Faculty of Islamic Shari'a in the university of Qatar and became the faculty's dean. In the same year he founded the Centre of Sira and Sunna Research.

He was the first to call for the esablishment of the International Association of Islamic Relief, to help Muslims in the world confront poverty and disease.

Dr. al-Qaradawi is a talented poet. Excerpts of his poetry are gathered in the book Nafahat wa Lafahat.

Dr. al-Qaradawi authored more than fourty books. One of the main characteristics of his works is his academian style and his objective thought. His book Fiqh al-Zakah is probably the most comprehensive work in the area of Zakat. Imam Abu al-A'la al-Mawdudi commented on the book by saying that it is "the book of this century in Islamic jurisprudence (fiqh)". In the 1980s and 1990s Dr. al-Qaradawi contributed at large to guiding the thoughts of Muslim youth. His balanced and middle-wayed points of view made him one of the foremost reverred thinkers among Muslim youth.

The pubilcations of Shaykh al-Qaradawi include:

al-Khasa'is al-`Ama li al-Islam ( The general characterisitcs of Islam ), 1977.

Fiqh al-Zakah (The jurisprudence of zakah), Two volumes, 1969.

al-Sahwa al-Islamiya bayna al-juhud wa al-tataruf ( Islamic awakening between rejection and extremism), 1984.

RERERENCES

Yusuf al-Qaradawi, 1984, Risalat al-Azhar bayna al-Ams wa al-Yawm wa al-Ghadd .

Yusuf al-Qaradawi, 1988, Nafahat wa Lafahat .

Maa ashobaka min hasanatin faminallah...wamaa ashobaka min hasanatin famin nafsik (segala yg baik tu dari Allah dan yg buruk tu dari diriku)

Wallahu a'lam.Wassalam.


posted by scouser at 2:53 PM

Bismillaahirrahmaanirraheem...

Alhamdulillah,segala puji bagi Allah.Akhirnya sampai gak aku ke rumah slps 2 minggu bermusafir.After final exams je dah kena pi BTN kat Washington.Pastu kena terus ke muktamar di Atlanta.Lepas muktamar,jln2 kat area Florida.Pergh...jauh gak berjalan.Naik ke utara pastu turun ke selatan,kejap gile rasanya.Hmmm...teringat plak Rasulullah dulu pun hijrahnye ke Madinah tu pun amik masa 2 minggu gak.Cepat betul perubahan teknologi sekarang ni.Itupun kecil je ilmu kita kalau nak dibandingkan dgn ilmu Allah yg luas tu.Betul la apa yg Nabi Khidir ckp kat Nabi Musa, "Ilmu manusia ni umpama setitik air di lautan kalau nak dibandingkan dgn ilmu Allah".Betul ke ckp Nabi Khidir tu?Apa buktinya?Piki jap...hmmmm...Haaa,pc aku ni.Betul jugak.Kalau manusia ada komputer utk buat macam2 keja.Allah dah lama cipta 'komputer' utk kerja2Nya.Contohnya, kita guna 'excel' utk rekod utang umah.Tak kira la utang pape pun.Groceries ke,bil letrik ke,bil tepon ke...tak kisah aaa.Allah kasi 'komputer' dia tu kat malaikat Raqib dan Atid utk rekod amalan kita.Banyak plak tu 'memory' dia.Boleh rekod amalan sume manusia.Tak kira umo plak tu.Subhanallah.

Well,tujuan utama nak citer pasal pengalaman masa cuti.Menyimpang ke lain plak jadinye.Bermula dgn musafir ke Washington (DC).Senyum sensorang kejap.Inilah pengalamanku yg paling lawak.Tak penah aku kelam kabut cam tu sekali.Time kelam kabut tu la baru nak ingat Allah.Tapi relax2 dlm plane tu takde pun buka Al Quran yg aku bawa tu.Lagha tul aku ni.Aku ke DC ngan Maulana dari Indianapolis.Transit kat Cleveland,pastu terus ke DC.Sampai kat DC la aku start kelam kabut.Elok2 plan,tetiba something happened.Surat dari MARA yg aku patut bawa tertukar ngan kertas kuiz aku.Dalam banyak2 kertas,kertas kuiz aku yg jd pilihan.Adeh,lawak tul la.Kalau tertuka ngan surat lain ke,orait jugak.Acceptional la kan sbb nampak cam sama.Ni kertas kuiz,boleh sangat bezakan rupa kertas kuiz ngan surat rasmi.Pegi la info desk kat airport tu.Tanya derang ada nombor phone embassy tak.Dia cari la,tak jumpa.Peliknya.Patutnya capital city of US kena la ada nombor phone jabatan2 penting utk foreigners.Yg lawak tu, dia leh tanya embassy ni hotel kat mana?Hahahaha...aku siap ckp Malaysian Embassy lagi.Logik ke ada hotel nama Malaysian Embassy.Nila masalah org yg takde ilmu...tersedar balik aku.Penting gak ek ilmu ni.Huhuhuhu...pastu aku pi cari public phone.Ingat nak call umah minta housemate carikan surat MARA tu.Surat MARA tu penting sbb ada alamat embassy ngan hotel.Tu je pun.Pueh la aku pi tukar coin.Bila call,voice message plak.Tertekan gak la kepala otak aku.Kena telan coin lagi.Rayau punya rayau,ternampak pulak info desk yg lain.Minta kat dia phone directory dan minta dia carikan nombor phone embassy.Dapat gak akhirnya.Bila call kuar la suara yg amat ganjil berbunyi, "The number you have dialled has been changed.Please try again".Ape ke bijak punya embassy,ade ke patut letak nombor lama kat directory.Last2 amik alamat kat directory tu je and catch a cab.

Alhamdulillah,dpt taxi driver yg muslim.Dari afghanistan katanya.Dia tanya nak ke mana.Aku ckp la alamat yg baru dicatit td.Dia boleh tanya kat mana tempat tu.Waaaa...gile tertekan la idup aku ari tu.Patutnya dia la lagi tau sbb dia dah duk rayau tempat tu beberapa tahun.Tiap2 hari plak tu.Mmg keja dia pun.Dia kata dia try cari.Takpela,aku tawakkal je.Tapi dlm hati berdebar gak la kalau sesat memana.Washington beb,bkn kecik.Manusia2 kat situ pun bkn baik sangat.Rayau punya rayau jumpa la nama jalan tempat embassy tu.Mmg area embassy pun kat situ.Kalau tak silap aku,alamat embassy mesia nombor 3216.Tapi kat hujung jalan tu,sampai nombor 3215 je.Oh Allah,beratnya dugaanMu padaku.Rasa nak jerit kuat2 je.Pastu ternampak polis kat depan jalan,tanya la dia mana alamat embassy mesia.Dia tunjukla kat seberang jalan tu.Rupanya jalan tu bersambung ngan jalan lain.Alhamdulillah lega aku.

Sampai gak akhirnya kat embassy tu.Tersenyum lega aku.Tgk gate cam kunci je.Mmg patut pun,sbb hari dah mlm.Tapi ada pak guard kat situ.Aku try la buka,tak leh buka plak.Aku lambai2 kat pak guard tu dia buat dunno je.Nyirap gak le darah seketika.Tapi piki2 balik,mungkin dia takut nak kuar kot.Yela,keselamatan diri kat bandar besar ni kena jaga.Kena plak gaya aku cam nak pecah rumah org je.Pakai tebal2 ngan snow cap.Mmg ada rupa burglar pendek dlm citer Home Alone.Tarik2 punya tarik pagar tu,rupanya tekan button kat dinding.Cet,malu kaum tul la aku ni.Mmg la tak leh buka pagar tu ye dak.Pi la masuk jumpa pak guard tu.Part ni kelakar gak.Pak guard tu mat black,tp rupa cam pak cik askar pencen melayu je.Aku bantai la bagi salam ngan ckp melayu.Dia diam je.Pelik gak aku.Rupanya bkn org melayu.Ler,lain kali at least ckp la yg dia tak ckp melayu.Takpun suruh aku ckp in english ke.Ni buat dek,dah la aku tgh stress gila.Dpt gak aku masuk embassy akhirnya.Complex tul jln citer ke DC ni.

Masa sampai tu kak ros sambut.Aku tanya la kat dia skrg ni tgh program apa.Dia suruh aku makan dulu.Aku tanya balik skrg ni tgh program apa.Dia jawab,ceramah dari Dato' Nakhaie.Dato' Nakhaie?Aku mmg teringin gila nak dgr dia ckp.Yela,org kata dia la pembela UMNO bila org2 PAS ni timbulkan isu2 berkaitan Islam.Nak gak dgr apa hujjah dia.Buat sesapa yg tak tau Dato' Nakhaie ni,dia tu pengarah Yayasan Dakwah Islam Malaysia (YADIM).YADIM ni mmg under kerajaan la.Dulu Dato' Nakhaie ni Naib Presiden PAS,pastu dia lompat ke UMNO.Tak tau la apa sbbnya.Tak berani aku tanya time BTN tu,kang terus kena balik mesia kang naya je.Rupa2nya slot dia tu mmg utk soal jawab berkaitan isu2 kontroversi antara Islam dan UMNO.Contohnya isu pergaduhan umat Islam (UMNO dan PAS la,apa lagi) dan isu negara Islam.

Jom kita tgk apa dia jawab ttg isu negara Islam.Ada la sorang participant tanya kenapa baru sekarang nak timbul isu negara Islam.Dia jawab,dulu org muslim di mesia takde ilmu sangat.Buta huruf,lemah teknologi,takde professional and so on.So, kalau ckp mesia ni negara Islam,derang takkan paham.Yela,satu term yg baru.Maksud dia,takde manafaat ckp pasal negara Islam pada org yg tak berilmu sbb derang tak tau.Ada gak point dia tu.Bagi yg tak penah belaja ttg siyaasah islamiah,mmg akan terpengaruh dgn apa yg dia ckp.Apa yg aku belaja,Malaysia ni termasuk dlm ciri2 negara umat Islam,bknnya negara Islam.Itu la yg UMNO maksudkan sebenarnya,Malaysia ni negara umat Islam.Tapi tah cam mana ntah dia boleh tak letak perkataan 'umat'.Kalau negara Islam,kena ada undang2 Islam.Amalkan ekonomi Islam,sistem pendidikan Islam,sistem ketenteraan Islam,dan byk lagi.Senang kata,negara Islam ni dia amalkan pentadbiran totally berlandaskan apa yg digariskan oleh Al Quran dan sunnah.Ye ke mesia buat cam tu?Kalau mesia ikut Al Quran dan sunnah,kenapa ada kilang arak?Kenapa ada disko2 kat bangsar tu?Kenapa ada tempat2 perjudian cam kat Genting?Aku bkn nak main isu politik.Apa yg PAS ckp pun bkn sumenya betul.Tapi aku ni pantangla org mempermain2kan agama.Kita kena ingat,Islam tu milik Allah.Saper kita nak ubah2 Islam tu ikut selera kita.Betul tak?Frankly speaking aku takde niat langsung nak kaitkan benda ni ngan politik.Tapi kebetulan plak org yg permainkan Islam ni org yg terlibat ngan politik.Aisehman,nak maghrib plak.Sambung lain kali.

Maa ashobaka min hasanatin faminallah...wamaa ashobaka min hasanatin famin nafsik (segala yg baik tu dari Allah dan yg buruk tu dari diriku)

Wallahu a'lam.Wassalam.

posted by scouser at 2:20 PM

Bismillaahirrahmaanirraheem...

Alhamdulillah,segala puji bagi Allah.Baru je lepas call umah td.Cam biasa,just sembang2 ngan mak.Biasalah kan,anak laki...hehehe.Tapi pagi tadi bincang satu topik yg menarik gak ngan mak.For sure bkn pasal kawin la...ahaks.Tak sangka plak aku yg mak aku ni fikrah dia power.Bkn nak memandang rendah kebolehan mak aku,tp sbb dia low profile.Pendidikan pun takat sampai SPM.Mungkin sbb tu la kot dia rendah diri.

Bila dah jd ibu bapa ni,perkara yg paling risau for sure adalah hala tuju hidup anak2 kita.Alhamdulillah,mungkin sbb selalu berdamping ngan ayah aku,aku jd sedikit matang.Perbincangan pun berkisar bab2 agama dan hal ehwal negara.Alhamdulillah,sebanyak sedikit berkembang juga minda aku ni.So,tadi aku ngan mak bincang pasal adik laki aku kat kisas sorang ni.

Well,selama ni aku risau tgk kawan2 dan masyarakat cam lalai dan hanyut.Rupa2nya dlm family aku pun ada gak masalah cam tu.Adik aku ni bkn ape,terlalu banyak enjoy.Bagi org lain,mungkin nampak benda ni remeh.Tapi mak aku ataupun as parents,benda tu agak besar bagi derang.Aku pun naik risau gak.Yela,suka ikut kawan2 yg nakal2 ni.Belaja pun dah nak peksa baru la belaja.Itupun belaja sbb nak peksa,bkn sbb memikirkan masa depan.Pantang ada duit sket,belanja sakan.Tu tak kira kantoi fly asrama lagi.Poning den.

Masa cam ni la aku apply apa yg belaja masa ENGR 106 dulu, problem solving ke apa ntah.Aku pun dah tak ingat.Time freshman dulu la.Aku piki2,mula2 kita tgk apa masalah yg sebenarnya adik aku jadi cam tu.Adakah sbb kurang perhatian keluarga?Boleh jadi juga sbb pengaruh kengkawan.Tapi tak mustahil juga kalau dia terlalu mengikut hawa nafsu.Biasalakan,manusia ni Allah anugerahkan akal utk berpiki.Boleh beza mana yg lebih baik.Aku yakin adik aku sendiri tau yg dia tak patut buat benda2 cam tu.Lebih2 lagi benda yg merisaukan mak ayah.Mungkinkah sbb dia rebellious?Lama jugak la bincang ngan mak tadi.

Jawapan sebenar?...Aku rasa aku tau, Insya Allah.Kalau dari pengamatan aku,cukup sempurna dah didikan ayah mak aku.Siap hantar ke sekolah agama lagi anak2 dia.Kalau ada usrah,dibawa sama.Qiamullail pun bawa kitorang jugak.Tak kira solat berjamaah di surau lagi.Bkn adik2 aku tak pandai.Sumenya lagi tere dari aku.Dan yg menariknya,adik laki aku ni sorang je yg menyimpang sket.Tak lain tak bukan,aku rasa dia inginkan kebebasan.That's the key word friends, KEBEBASAN.Dia rasa free nak buat apa yg dia suka.Let alone sama ada benda tu bermanafaat utk zaman dewasa atau tak.Alhamdulillah,jumpa juga penyelesaiannya.

Next step? Aku pun tak ingat...rasanya cari weak point adik aku ni dulu kot.Cari jalan cam mana nak kasi dia boleh terima apa yg aku nasihatkan.Laki beb,ego tinggi...kena ingat gak tau.Dia bkn kira aku ni abg dia.Sekali dia sergah aku,cuak gak la.Bkn aku takut...cuma aku ni tak suka nak gaduh2.Cukupla kecik2 dulu dah bergaduh.Bila ckp pasal cara nak tegur,teringat plak ayat Al Quran yg ckp pasal dakwah cara hikmah.Tak sangka aku yg rupa2nya aku ni tgh berdakwah rupanya.Dakwah kat adik sendiri plak tu.Ping!!!Teringat plak kat satu hadis ni ttg dakwah.Kalau tak silap,Rasulullah suruh dakwah pada ahli kerabat dulu (aqaarib).

Hehehe...subhanallah,maha suci Allah.Dari topik masalah adik aku td Allah tunjukkan aku kekuasaanNya.Apa dia kekuasaan Allah yg aku nampak tu?Answer :Sume benda itu berkait rupanya...life is too short to explore.

Maa ashobaka min hasanatin faminallah...wamaa ashobaka min hasanatin famin nafsik (segala yg baik tu dari Allah dan yg buruk tu dari diriku)

Wallahu a'lam.Wassalam.

posted by scouser at 9:27 AM