~Eratkan Ukhuwah Gerakkan Islah~

 

~ Saturday, May 22, 2004



Bismillaahirrahmaanirraheem...

Segala puji bagi Allah,Tuhan sekalian alam kerana limpah dan kurniaNya aku masih lagi diberi peluang utk meneruskan kehidupan seharian as muslim yg dlm perjalanan membina keimanan yg jitu.Rasanya lama sangat dah aku tak menulis dlm weblog ni.Selama ni copy and paste artikel je.Ntahla,makin dekat nak grad ni makin sibuk plak.Even summer ni pun agak tight schedule dgn kelas dan hw.Mid term everyweek.Sakit gak la sebenarnya.Since ada masa terluang ni,terpaksala rajin2kan jari jemari ni utk menulis dlm weblog

Recently aku terima 2 khabar gembira.Kedua-duanya berita pasal perkahwinan.Insya Allah summer ni Radin (yg selalu kasi comment kat chatterbox)akan berkahwin.Hehe...rasa cam tak caya je.Dah besar rupanya enta ek Radin...hehehe.We have a long history between the two of us.Our fathers studied together kat UK dulu.Ayah aku kat Liverpool while ayah radin plak kat Birmingham.Then in 1994 Radin ikut ayah dia ke UK buat PhD dan ayah aku plak baru je abis buat masters.Aku tak ingat sama ada aku penah jumpa dia sblm ni ataupun tak.Tapi for sure,our family mmg kenal each other.Radin ni muda 2 tahun dari aku.First time aku jumpa radin masa muktamar lepas.Masa tu kitorang nak turun main basketball tp tak jumpa court kat mana.Sekali ada sorang remaja dtg kasi direction kat mana court basketball tu.Remaja tu la Radin sebenarnya.Muka dia mmg mcm remaja sek men.Muda sangat.Saiz badan pun kecil je.Masa tgk dia first time tu ingatkan dia anak ikhwah Indonesia.Sbb mesian mana ada yg ada anak umo belasan tahun.Indonesian je ada anak2 umo belasan tahun ni.Tapi dgr slang dia ckp,slang melayu mesia.

Bila time dgr ceramah masa muktamar tu baru la tau yg radin ni student mesia kat wisconsin.Bakal isteri dia pun budak wisconsin gak.Umo pun sama gak.Insya Allah bulan julai nanti aku akan pegi walimah kat umah dia.Ehe...tak sabar nak jumpa ayah Radin.Aku sebenarnya punya tabiat suka berjumpa dgn kawan2 ayah aku.The reason is because masa aku belaja kat KISAS dulu,antara cara kita berbakti dgn parents kita adalah dgn menghormati sahabat2 parents kita.Memandangkan umah Radin kat seri kembangan je,boleh la aku pegi satu family.Ayah mak aku ni tak suka travel jauh2,sbb tu kalau aku pi tempat2 jauh terpaksala aku naik bas.Bosan gak sebenarnya travel sensorang ni.Kali terakhir aku jumpa radin masa dia jemput kengkawan dia dari wisconsin yg ikut tabligh dtg ke purdue.Sempat la jamu nasi kosong ngan telur goreng..huhuhu..

Second news plak berita 'kembar' aku nak kawin summer depan.Sebenarnya plan derang nak kawin summer ni,tp ayah si pompuan tu masih ragu2 ngan kemampuan 'kembar' aku ni...huhuhu...sian ko azmir.'Kembar' aku ni namanya Azmir.Bukan la adik badik aku pun,tp muka kitorang sama.Sumenya bermula masa kat UTP dulu.Azmir amik chemical engr,aku plak amik civil engr.Azmir ni dulu belaja kat STAR.Masa kat UTP dulu ramai la budak2 ter'confuse' antara aku ngan Azmir.Sampaikan ada sorang budak ni siap amik gambar kitorang berdua sbb anggap kitorang ni kembar.Tp Azmir ni lagi matang daripada aku la.That's why kalau jumpa dia aku akan panggil dia abg walhal aku besday aku lagi awal daripada dia.Aku pun tak tau kenapa dia lagi matang daripada aku.Dah la aku ni anak yg sulong,Azmir tu anak kedua je dlm famili dia.Well,aku tak heran sangat dgn perangai aku yg tak matang ni.That's why masa sekolah dulu aku takde pegang apa2 jawatan sangat pun.Azmir tu pegang byk jawatan tinggi masa kat STAR dulu.Dan tak heran la dia kawin dulu sblm aku..huhuhu...

Ditakdirkan Allah swt,kitorang sama2 dpt offer TNB utk ke oversea.Cuma azmir lebih bernasib baik sbb dpt ke UK dan aku plak ke US je.Since then kitorang berjumpa dua kali je.First tu dia dtg ke UNITEN sbb kena jumpa ngan sponsor.So malam tu dia tido kat bilik aku je.Kat UNITEN ni idup mewah sket la.Bilik sorang satu dgn attached bathroom dan air conditioner.Mmg rasa cam duduk kat hotel la.Mkn plak ari2 buffet.Laundry plak ada mesin basuh ngan dryer.Tak yah susah2 nak sidai pakaian.So,mmg aku takde masalah la kalau Azmir nak tumpang tido malam tu sbb segala kemudahan cukup.So malam tu kitorang borak panjang la.Abis sume rahsia pecah..hehehe...Keesokannya aku kena hantar Azmir ke komuter.Macam2 dugaan.First sekali hujan lebat.So tak leh nak amik teksi,kena pinjam keta member hantar azmir ke komuter station.Bila dah dpt keta,keta plak buat hal.Mujur alhamdulillah tak terlepas komuter.

Kali terakhir aku jumpa azmir masa cuti summer 2 tahun lepas.Just nice before he sat for an a level exam.Aku plak masa tu ikut naqib pegi jumpa ustaz kat kmys.Terlangsung tu aku pi la jenguk 'kembar' aku kejap.Ada ke patut time tu dia tido..hehehe...Seb baik la chalet mate dia kejutkan dia.

Frankly speaking aku agak shock gak le radin ngan azmir nak kawin.Hehehe..mungkin sbb aku tak ready lagi nak kawin kot.Sbb tu la aku rasa terkejut agaknya.Kekadang rasa jealous gak kengkawan dah ramai yg kawin.Classmate aku pun ada gak yg dah kawin.Tapi tu citer lain la.Dia kawin sbb keluarga dia susah.Classmate aku tu pompuan.Lepas SPM,dia tak sambung belaja.Aku rasa dlm batch KISAS spm 99 dia sorang je tak sambung belaja.Aku pada mulanya pelik gak la kenapa dia tak sambung belaja.Last2 dpt tau yg keluarga dia tak mampu nak tanggung kos pembelajaran dia.Keluarga dia mmg idup susah.Mak ayah petani je.Dia plak anak yg sulong.Abis belaja je dia terus keja.Aku simpati gak la tgk nasib dia.Bukan dia tak pandai,bijak gak dia tu.Tp tu la,sume perkara tu ada hikmahnya kan?Citer cam mana dia jumpa ngan suami dia pun menarik gak.Masa tu kalau tak silap aku dia tgh jual nasi lemak.Pastu suami dia ni ternampak la dia time beli nasi lemak tu.Terus jatuh hati.Org jawa kata cinta pandang pertama..haaa tu dia.Tak lama tu terus kawin.Tak tau la dah ada anak ke tak.Tp yg aku tau dia kawin setahun lepas spm.

Well,apa yg aku mampu buat cuma berdoa je la.Moga2 dpt gak la aku kawin cam member2 aku sume ni.Bagi yg nak kawin tu,aku doakan semoga Allah permudahkan segala urusan perkahwinan.Bagi yg dah kawin plak,semoga berbahagia sampai ke akhir hayat.Selamat menempuh alam rumah tangga buat Radin dan Azmir.

Maa ashobani min hasanatin faminallah...wamaa ashobani min sayyiatin famin nafsi (segala yg baik tu dari Allah dan yg buruk tu dari diriku)

Wallahu a'lam.Wassalam

posted by scouser at 8:27 PM

 

~ Friday, May 21, 2004


Bismillaahirrahmaanirraheem...

Berprestasi Dalam Redha Allah

Matlamat utama seorang mukmin di dunia dan di akhirat ialah mendapatkan redha Allah dalam tuturkatanya, keadaannya dan tingkahlakuknya. Untuk mencapai ketinggian ini bukanlah satu usaha yang mudah. Bahkan ia memerlukan kepada usaha melatih diri atau menjinak jiwa dengan hakikat keredaan dan perlaksanaannya dibumi nyata, serta disokong dengan keimanan kepada Allah sebagai tuhan, Islam sebagai agama, Mohammad s.a.w sebagai rasul: dari segi iktikad, ucapan lisan dan perbuatan.

Erti Redha Dengan Allah

1. Redha dengan Allah bererti redha dengan ketuhanannya, kebersamaanya yang maha esa, takut kepadanya, patuh dan beribadat dengan ikhlas kepadanya. Redha dengan rububiyah Allah merangkumi redha dengan tadbirannya, bergantung harap kepadanya semata-mata, memohon pertolongan, meletakakan kepercayaan, meletakkan kepergantungan dan redha dengan qada' dan qadarnya.

2. Redha dengan Nabi Allah s.a.w. merangkumi kepatuhan yang sempurna dan penyerahan diri yang sepenuhnya kepada apa yang dibawa oleh baginda.

3. Adapun redha dengan agama Allah maksudnya; apabila datang perintah, tegahan atau hukum hamba menerimanya dengan sepenuh hati, tidak ada dalam sanubari mereka sebarang perasaan tidak senang, walaupun ia bercanggah dengan dengan hawa nafsunya atau orang yang mereka ikuti..

Sesiapa yang mengumpul tiga perkara ini sebenarnya dia telah mengumpul dalam hatinya iman yang hidup, dan menikmati kemanisan rasanya. Sabda Rasulullah s.a.w maksudnya; telah merasa kemanisan iman, barangsiapa yang redha Allah sebagai tuhan, Islam sebagai agama dan Muhammad s.a.w sebagai rasul.(Hadis Muslim, Bab Iman). Sesungguhnya keredhaan yang sempurna tidak tercapai kecuali dengan seseorang hamba itu redha dengan qada’ Allah dan hukumnya. Redha dengan hukum Allah dan syariatnya suatu perkara yang wajib dan merupakan salah satu syarat keimanan. Allah berfirman yang bermaksud: Maka demi tuhan sesungguhnya mereka tidak beriman sehingga mereka mentahkimkan kamu dalam perbalahan mereka, kemudian mereka tidak dapati dalam hati mereka rasa tidak senang terhadap hukuman yang kamu berikan dan mereka menerimanya dengan sepenuh hati.(an Nisa’:65).

Prestasi Redha Dalam Seluruh Lapangan Hidup

Rasulullah s.a.w memandu umatnya kearah bagaimana cara memperolehi reda Allah dalam setiap perkara.

1. Dalam perkara akidah, baginda menjelaskan kepada mereka perkara yang menjadi asas kepada keimanan dan akidah yang diredai Allah melalui sabdanya: sesungguhnya Allah reda untuk kamu tiga perkara dan benci dengan tiga perkara: ia meredai kamu menyembahnya tanpa sekutu dengan yang lain, kamu berpegang dengan tali Allah, bersatu padu dan tidak berpecah belah dan Allah bencikan “al qel wal qal”(cakap dengar), banyak bertanya dan mensia-siakan harta.(hadis riwayat Ahmad).

2. Dalam urusan ibadat amali Rasulullah s.a.w menjelaskan bagaimana mendapat keredaan Allah dengan cara menunaikan perkara fardhu dengan ikhlas seperti solat, puasa, zikir dan jihad. Sabda Rasulullah s.a.w mengenai solat: Keredaan Allah ada pada awal waktu solat dan keampunannya ada pada akhir waktu.(hadis riwayat Tarmizi).

3. Mengenai puasa: Sabda s.a.w : Tuhan kamu berfirman; hambaku meninggalkan syahwatnya, makannya dan minumnya kerana mengharapkan redha; dan puasa untukku dan aku akan memberi ganjarannya. ( hadis riwayat al Bukhari).

4. Dari segi ibadat hati Rasulullah s.a.w menegaskan bahawa ridha Allah akan menimbulkan “ahwal” dalam hati yakni perasaan yang melambangkan rasa limpahan kurnian daripada seorang mukmin terhadap tuhannya dalam keadaan mendapat 13 kesenangan walaupun sedikit dan perasaan tidak gusar dengan kemudharatan, walaupun ia besar. Sabda s.a.w : sesungguhnya Allah meredhai hamba yang apabila makan ia memuji Allah atau minum ia memuji Allah.
(Hadis riwayat Muslim).

5. Dalam pergaulan Rasulullah s.a.w, baginda menunjukkan kepada kita bahawa ridha Allah juga di perolehi dengan kalimah “hasanah” yang diucapkan oleh mukmin mengenai saudaranya yang beriman. Perbuatan itu mencerminkan akhlak dan muamalatnya yang baik. Sabda Rasulullah s.a.w : Sesungguhnya seorang hamba bercakap dengan kalimah yang diredhai oleh Allah, dia tidak perasan bahawa Allah mengangkat darjatnya dengan sebab kalimah itu.(Hadis riwayat Bukhari).

6. Orang yang paling utama menerima kalimah yang baik dan pergaulan yang baik ialah dua ibu bapa. Kerana redha ibubapa sangat berkait rapat dengan keredhaan Allah s.w.t. Sabda Rasulullah s.a.w "redha Allah dalam keredhaan bapa dan kemurkaan Allah dalam kemurkaan bapa".(Hadis riwayat at Tirmizi). Maka keredhaan dua ibubapa datang seiring dengan pengesaan Allah dan juga sebagai bukti kesetiaan terhadap sumbangan mereka yang terdahulu. Oleh kerana itu menjadi kewajiban setiap muslim untuk menunaikan hak kedua ibubapa atas dirinya, kewajiban berbakti kepada mereka, mentaati dan melakukan kebajikan kepada keduanya. Allah Mengiringi kewajiban ibadat kepadanya dengan tanggungjawab ihsan kepada dua ibubapa dalam berfirman yang maksudnya: Dan tuhan kamu telah tetapkan bahawa jangan kamu sembah selain Allah dan hendaklah melakukan ihsan kepada dua ibubapa.(al isra':23)

Maa ashobani min hasanatin faminallah...wamaa ashobani min sayyiatin famin nafsi (segala yg baik tu dari Allah dan yg buruk tu dari diriku)

Wallahu a'lam.Wassalam




posted by scouser at 10:57 PM

 

~ Wednesday, May 19, 2004


Bismillaahirrahmaanirraheem...

9 Scientific Methods To Locate Qibla Direction

How can we locate the Qibla direction in any place of the world? This question raised strong furor among Muslims worldwide, especially in the American City of Seattle where Muslims differed over the Qibla location. This issue was of concern to the Arab Society for Survey that organized a symposium on this topic and invited Brigadier Abdel-Aziz Sallam, who conducted detailed research on this subject. He managed to reach nine scientific methods to locate the Qibla direction by using trigonometry and trigonometric tables. The General Egyptian Authority for Survey officially authenticated his methods.


We all know that Qibla is to direct oneself to the Kaba in Mecca. Muslims need to know the Qibla direction wherever they are in order to direct themselves towards it at the time of prayers. This step comes in obedience of God's saying:

"We see the turning of your face (for guidance) to the heavens: now shall We turn you to a Qibla that shall please you. Turn, then your face in the direction of the Sacred Mosque: wherever you are, turn your faces in that direction. The people of the Book know well that that is the truth from their Lord. Nor is God unmindful of what they do."

The book of "Fiqh (Islamic Jurisprudence) According to the Four Schools," issued by the Mosque Department at the Egyptian Ministry of Wakfs (religious endowments), identified the Qibla. According to this book, the Qibla for those who are in Mecca or near it lies in the middle of the Kaba, or its parallel sphere from above or below. So, a Muslim living in this area should direct himself to the middle of the Kaba or at least try hard to do so. Regarding those who are away from Mecca, the Qibla for them lies in the direction of the Kaba. They may move a little to the right or left of the Kaba. If they are slightly deviant from this direction, they are not to blame as they are still directed to the Kaba.

As regards the nine methods of locating the Qibla direction, the first is arithmetic. It applies the laws of spherical triangle solution and "half sinus." It proves, for instance, that the Qibla direction for an observer in Alexandria, Egypt is 135.5 degrees to the direction of true north clockwise, in Seattle, Washington 17.5 degrees to the direction of true north clockwise, and in Hong Kong 285.1 degrees to the direction of true north clockwise.

Trigonometry and its tables are applied under the second and third methods. These two methods proved the above-mentioned degrees of Qibla direction in Alexandria, Seattle and Hong Kong.

As for the fourth method, the star sphere is used. During sailing, a navigator needs a quick method to locate the Qibla accurately. This method locates the Kaba by adjusting its latitude to the inclination parallels on the star sphere and the Kaba longitude.

The fifth method uses the star disc. The direction of Kaba is located on the star disc with the same method used on the star sphere. The latitude of the Kaba is matched with the inclination parallels of the celestial body and longitude of the Kaba from the observer's site.

The sixth method uses Weris' cone. The longitude of the Kaba is matched with the base line of gradation on the celestial body inclination.

The seventh method considers the site of the Kaba a point of reference on some navigational devices. Some of these devices, like the one that locates sites via satellites, can store points of reference and indicate the direction and distance of these points at any moment. Thus, the site of Kaba is stored in the device memory as a point of reference. If the direction of the Kaba is needed at any time, the point of reference can be recalled.

Regarding the eighth method, it benefits from the perpendicularity of the sun on the Kaba. When the sun is perpendicular to Mecca, its direction at this very moment is the direction of the Qibla. The sun is perpendicular to the Kaba twice a year when the sun inclination equals the Kaba latitude and during the sun time. The sun height will be 90 degrees at this very moment for observers in Mecca. This phenomenon happens on May 28 at seventeen minutes and 52.8 seconds past 12 p.m. local time of Saudi Arabia and Egypt (summer time) and on July 16 at twenty-six minutes and 40.8 seconds past 12 p.m. local time of Saudi Arabia and Egypt (summer time). On these two days, the sun can be watched by all inhabitants of Africa, Europe, East Asia up to the Philippines and the northwest part of Australia. Those who see the sun at the above-mentioned moment will be facing the Qibla, God willing. A streetlight, for instance, can be observed at this very moment to locate the direction of Qibla. Thus, each Muslim can be assured of his direction and stick to it the whole year round.

The ninth method is the prayer map drawn by the Islamic Center in the United States of America. It locates the Qibla direction by angles worldwide.

It is to be mentioned that the Grand Sheikh of Al-Azhar has formed a committee to give a final fatwa (religious opinion) on the correctness of these nine methods that locate the Qibla direction

Maa ashobani min hasanatin faminallah...wamaa ashobani min sayyiatin famin nafsi (segala yg baik tu dari Allah dan yg buruk tu dari diriku)

Wallahu a'lam.Wassalam




posted by scouser at 11:19 PM

 

~ Tuesday, May 18, 2004


Bismillaahirrahmaanirraheem...

Gambaran Singgahsana Penderhaka Maha Pencipta

Jibrail datang kepada Nabi s.a.w pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh Nabi s.a.w.: "Mengapa aku melihat kau berubah muka?"

Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata:

Jibrail datang kepada Nabi s.a.w pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh Nabi s.a.w.: "Mengapa aku melihat kau berubah muka?" Jawabnya: "Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar, dan siksa Allah itu besar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman daripadanya." Lalu Nabi s.a.w. bersabda: "Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat Jahannam." Jawabnya: "Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan bahangnya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yg disebut dalam Al-Qur'an itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah bumi yg ke tujuh. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya. Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi, dan minumannya air panas campur nanah, dan pakaiannya potongan-potongan api. Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan."

Nabi s.a.w. bertanya: "Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?" Jawabnya: "Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya di bawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiap pintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda." (iaitu yg lebih bawah lebih panas) Tanya Rasulullah s.a.w.: "Siapakah penduduk masing-masing pintu?" Jawab Jibrail: "Pintu yg terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yg kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat Nabi Isa a.s. serta keluarga Fir'aun sedang namanya Al-Hawiyah. Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim Pintu ketiga tempat orang shobi'in bernama Saqar. Pintu keempat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum Majusi bernama Ladha Pintu kelima orang Yahudi bernama Huthomah. Pintu ke enam tempat orang Nasara bernama Sa'eir." Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w. sehingga ditanya: "Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?" Jawabnya: "Di dalamnya orang-orang yg berdosa besar dari ummatmu yg sampai mati belum sempat bertaubat." Maka Nabi s.a.w. jatuh pengsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga Jibrail meletakkan kepala Nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga sedar kembali dan sesudah sedar Nabi s.a.w bersabda:"Ya Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakahada seorang dari ummatku yang akan masuk ke dalam neraka?"Jawabnya: "Ya, iaitu orang yg berdosa besar dari ummatmu." Kemudian Nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian Nabi s.a.w. masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang selalu menangis dan minta kepada Allah.(dipetik dari kitab "Peringatan Bagi Yg Lalai") Dari Hadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkan kamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahariKu. Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:

1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat
2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah
3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung
4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah
5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik
6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak
7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum
8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor ular
9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta mengandungi lautan racun yang hitam pekat.
10.Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai
11.Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat Nastaghfirullah

Mudah-mudahan peringatan ini dapat menimbulkan keinsafan kepada kita semua.

Maa ashobani min hasanatin faminallah...wamaa ashobani min sayyiatin famin nafsi (segala yg baik tu dari Allah dan yg buruk tu dari diriku)

Wallahu a'lam.Wassalam



posted by scouser at 10:28 PM

 

~ Monday, May 17, 2004


Bismillaahirrahmaanirraheem...

Palestine Fact Sheets (2): US For Israel Financial, Military, Charitable Aid

Financial Aid

The Israeli government is the largest recipient of US financial aid in the world, receiving over one-third of total US aid to foreign countries4, even though Israel's population comprises just .001% of the world's population and has one the world's higher per capita incomes.


. Since 1949 the US has given Israel a total of $84,854,827,200. The interest costs born by US taxpayers on behalf of Israel are $49,937,000,000 - making the total amount of aid given to Israel since 1949 $134,791,507,200 (more than $134 billion).5
. The total cost of this financial aid to US tax payers per Israeli is $23,240.
. Since 1992, the US has offered Israel an additional $2 billion in loan guarantees every year.6
. Nearly all past loans to Israel have been forgiven - leading Israel to claim that they have never defaulted on repayment of a US loan - with most loans made on the understanding that they would be forgiven before Israel was required to repay them.
. In 1997 alone, the total of US grants and loan guarantees to Israel was $5.5 billion, i.e., $15,068,493 per day.

Military Aid

The United States provides direct and indirect military aid to Israel - totalling more than it gives to all the countries of sub-Saharan Africa, Latin America, and the Caribbean put together, whose combined total population is 1,054,000,000.

According to a US Department of Defence Joint Report to Congress in March 2001, "It is in the United States' national interest to promote the existence of a stable, democratic and militarily strong Israel, at peace with its neighbours".7 According to a US State Department statement in November 2002, the US government is committed to "maintaining and enhancing Israel's security and qualitative edge over any combination of adversaries" and "the important advantages the US-Israeli strategic relationship has and will continue to provide us."8
. Foreign Military Financing (FMF) is grants to foreign governments financing the purchase of American-made weapons, services and training. Israel receives 50% of the FMF budget request. The large sums paid by the US to Egypt and Jordan are in recognition of the two countries signing peace accords with Israel in 1979 and 1994 respectively.
. The Economic Support Fund (ESF) promotes economic and political stability in areas strategically important to the US. It is not intended for military usage, but allows the recipient government to free up other money, therefore providing indirect military aid. Israel receives the largest single grant of the Near East budget, which alone is 79% of the total ESF request.

Furthermore:
. 18 of the 92 pending arms sales transfers in the year 2000 were to Israel;
. Israel has the world's largest fleet of F-16s outside the US, currently possessing 200 jets -- with a further 102 on order with American manufacturer Lockheed Martin;
. In June 2001 Israel again requested $800 million in supplementary US aid. This was originally pledged to cover the cost of the Israeli withdrawal from south Lebanon – in other words, Israel was being paid for complying with international law. As Israel re-requests this package, administration officials have considered linking it to the implementation of the Mitchell Report, again effectively paying Israel to comply with international standards;9

Charitable Aid

Private donations to American charities initially constituted one quarter of Israel's budget. Today, it is estimated that these tax-deductible donations exceed $1.5 billion per year. The ability of Americans to make what amounts to tax deductible contributions to a foreign government does not exist for any other country.

US aid to Israel: A violation of US law

US law prohibits the President from providing military aid to any country that "engages in a consistent pattern of gross violations of internationally recognised human rights".10 Under the 1967 US Arms Export Control Act, it is illegal to use US weapons to carry out extra-judicial killings. This act stipulates that weapons be sold to "friendly countries solely for internal security and legitimate defence."
. Since September 2000, the Israeli army has used attack helicopters, tanks and F-16 missiles to target Palestinian civilians, homes, forces, buildings and in demonstrations. In its Human Rights Report, the US State Department declared that Israeli army actions were an "excessive use of force", noting that the Israeli forces used live ammunition, even when they were not in imminent danger, and that the Israeli military "shelled PA institutions and Palestinian civilian areas in response to individual Palestinian attacks on Israeli civilians or settlers".
. The Israeli government's policies in the occupied Palestinian territories have been condemned by human rights organisations worldwide. The Israeli army's "excessive use of force" towards Palestinian civilians and its policy of "state assassinations" violate international human rights law. In supplying military aid to such a state, the US is violating its own laws.

1 CIA World Factbook, July 2001
2 Zunes, Stephen, "The Strategic Function of US Aid to Israel" (Washington Report on the Middle East December 2002)
3 ibid.
4 Washington Report on the Middle East December 2002
5 Ibid, as of 1 November 1997.
6 Ibid.
7 Foreign Military Training and DOD engagements, Activities of Interest, vol. 1, (fiscal year 1999-2000), Joint Report to Congress, March 1, 2001. Full text available through Federation of American Scientists’ website
8 "US promises Israel $2.16 billion military aid 2004," Reuters, 21 November 2002
9 The Jerusalem Post, 28/6/01
10 22 USC 2304(a)

--------------------------------------------------------------
Produced by The Palestine Monitor,
An Information Clearinghouse
On behalf of the Palestine NGO Network (PNGO)

Maa ashobani min hasanatin faminallah...wamaa ashobani min sayyiatin famin nafsi (segala yg baik tu dari Allah dan yg buruk tu dari diriku)

Wallahu a'lam.Wassalam


posted by scouser at 11:09 PM

 

~ Sunday, May 16, 2004


Bismillaahirrahmaanirraheem...

Palestine Fact Sheets (1): United States Aid to Israel

Whether a student, community activist, politician or an average citizen, these fact sheets will provide you with concise information on the different issues related to the current Intifada and Palestine. Feel free to print and distribute them as long as they are accredited to the Palestine Monitor.

Israel is a funded state. Despite its own relatively healthy economy, it continues to receive aid from the US, in disproportion to both the country’s population and needs.

The financial aid alone that Israel receives from the US allows it to purchase tanks, helicopter gunships, F-16 war planes, machine guns and bullets – all of which it uses to commit human rights violations against the Palestinian people on a daily basis. When it is not possible for the Israeli government to use the funds directly on military expenditure, their use elsewhere frees up other Israeli government funds to pay for military salaries, services and facilities.

Military power is required for Israel to maintain its occupation of the Palestinian territories, implemented through a system of expanding settlements, checkpoints and closure. It is therefore no exaggeration to say that the US is funding and supplying the Israeli government’s occupation of the Palestinian territories, as without financial subsidies from the US, the Israeli government would have found it considerably more difficult to sustain its military occupation of the Palestinian territories for the past thirty-four years.

Snapshot of the state of Israel

-Israel's population is 6 million people, including:

. 182,000 illegal settlers in the West Bank
. 20,000 illegal settlers in the occupied Golan Heights
. 7,000 illegal settlers in the Gaza Strip
. 176,000 illegal settlers in East Jerusalem1

.Israel ranks as the 16th wealthiest country in the world, and Israelis enjoy a per capita income higher than Ireland, Spain, or oil-rich Saudi Arabia.

.Israel's GNP is higher than the combined GNP of Egypt, Lebanon, Syria, Jordan and the Occupied Palestinian Territories.3

.Since 28 September 2000, Israeli police, soldiers and settlers have killed more than 2,050 Palestinians -- the vast majority of them civilians -- in contravention of international law.

--------------------------------------------------------------
Produced by The Palestine Monitor,
An Information Clearinghouse
On behalf of the Palestine NGO Network (PNGO)

Maa ashobani min hasanatin faminallah...wamaa ashobani min sayyiatin famin nafsi (segala yg baik tu dari Allah dan yg buruk tu dari diriku)

Wallahu a'lam.Wassalam




posted by scouser at 10:39 PM