~Eratkan Ukhuwah Gerakkan Islah~

 

~ Saturday, November 27, 2004



Bunga oh Bunga...bkn mat bunga aaa

Bismillahirrahmaanirraheem...

The Most Beautiful Flower

Once long ago, there were a group of men gathered together for the sake of Allah. These men were all knowledgeable in their own right. One man, a scholar (as they all were), was giving a talk of religious matter. After the lesson, the teacher gave each man an assignment. To find
the Most Beautiful Flower they could find and bring it back for all to see.

They all left out immediately looking for the most beautiful flower. Oh you should have seen the flowers that were picked. Orange with pinks, Reds and purples, beautiful colors. They all presented the flowers as they placed them on the teacher's desk.

There was one man, a small man, who had a bit of trouble finding his flower. He searched and searched until he found the perfect one. He entered the room and placed his flower on the desk. The other men gasped. They were shocked. They grumbled.

The teacher entered the room, and looked at all of the beautiful flowers and fixed his eyes upon one in particular.
"Who brought this flowers to me? He asked with a very curious voice. The small man replied in a very humble tone, " I am the one that placed this flower upon your desk, my dear teacher."

The teacher then asked, " Please akhi, tell me why, why this
flower?" The small man replied, again in a very humble tone, " I thought this one was the most beautiful flower in the entire field." The teacher, very curious, then asked, " Please akhi, tell us your reasons for choosing this flower, InshaAllah."

The small man stared at his teacher, then at his fellow companions and said," As I walked through the field of beautiful flowers, I could not help see their strength, with vibrant colors. They looked like beautiful Muslims, praying to Allah (swt) in solah. All of these flowers reaching up to the heavens humbled by the power and might of Allah (swt). Solely dependent upon Allah."

The small man paused, as if he were thinking of all the flowers he had seen.

He continued, " I then came upon a flower, small, withered,
decaying. I walked to it, it was no longer full of life, devoid of any brilliant color, no longer with strength, and no longer in its worship to Allah (swt). This flower to me was the most beautiful flower, because it served Allah(swt) to its fullest. It worshiped Allah (swt) with humility and obedience. This flower had completed its purpose. And Allah (swt) had taken
this flower out of Mercy, for its obedience to him." He once again paused. The other men were on edge.

He continued, " You see, I dared not pick a flower which was still worshipping Allah (swt), I dared not place this flower in sadness, as it would no longer be able to praise Allah. I feared, that if I picked a flower, vibrant with color, glorifying Allah (swt), it would be as if I disturbed the solah of one of you. Astghfirullah (may Allahforgive me)

After the small man's explanation. All of the men in the room,
gathered their flowers, placed them back into the ground, and praised Allah (swt).

Quran 3:190- "Behold! In the creation of the heavens and the earth, and the alternation of night and day,- there are indeed Signs for men of understanding,-"

Quran 42:29 "And among His Signs is the creation of the heavens and the earth, and the living creatures that He has scattered through them:
and He has power to gather them together when He wills."

Subhanaka Allahumma wa bihamdika, ash hadu an la ilaha illah Anta, astghfiruka wa atoobu ilaika.

Glory is to You , Oh ALLAH, and praise is to You. I bear witness that thereis no One worthy of Worship but You. I seek your forgiveness and return to you.

Maa ashobani min hasanatin faminallah...wamaa ashobani min sayyiatin famin nafsi (segala yg baik tu dari Allah dan yg buruk tu dari diriku)
Wallahu a'lam bishowaab.Wassalam

posted by scouser at 9:29 PM

 

~ Friday, November 26, 2004



Shaheed Sayyid Qutb

Bismillahirrahmaanirraheem...

THIS IS THE ROAD - Shaheed Sayyid Qutb

"By the heavens with constellations; by the Promised Day; by the witness and the witnessed; doomed were the makers of the pit, abundantly supplied with fuel, as they sat by it and watched what they did with the Believers. They were outraged with them only because they believed in God, the All-Powerful, the All-Praiseworthy, He to Whom belongs the dominion of the heaven and the earth. And God is Witness over everything.

"Indeed, for those who persecute the believing men and women, and later do not repent, is the penalty of Hell; for them is the penalty of burning. As for those who believe and do good deeds, there are Gardens through which rivers flow, and that is the great triumph.
"Most certainly, strong is the grip of your Lord. It is He Who originates and repeats. And He is the Forgiving, the Loving, the Lord of the Throne, Performer of what He desires." (Al Buruj 85:1-16)

The story of the Makers of the Pit as told in the chapter "Al-Buruj" ("The Constellations") requires deep thought by those among the Believers, to whatever time and place they belong, who invite people to God. The story, with its introduction, description, comments and moral, as related in the Qur'an, points out some profound truths concerning the nature of the Call toward God, the reaction of people to this Call, and the consequences which are possible in the vast scope of this Call-the scope whose vastness encompasses the whole world, this life and the life beyond it. The Qur'an through this story, points out to the Believers the road which lies before them and prepares them to accept with fortitude whatever comes their way, as yet unknown to them, with the permission of the All-Wise God.

This is the story of a group of people who believed in God and openly proclaimed their belief. They encountered tyrannical and oppressive enemies who were bent upon denying the right of a human being to believe in the All-Mighty, the All-Praiseworthy God. They intended to deprive man of that dignity which has been bestowed upon him by God and without which he is reduced to a mere plaything in the hands of tyrants, to be tortured, burned alive, and provide entertainment to his tormentors by his cries of agony.

But the faith in the hearts of the Believers raised them above all persecution. Belief triumphed over life. The threat of torture did not shake them, they never recanted, and they burned in the fire until death.

Indeed, their hearts were liberated from the worship of this life. Neither the love of life nor the fear of an agonizing death could make them yield to accept dishonor. They freed themselves from this earth and all its attractions, triumphing over life through a sublime faith.

Against these believing, righteous, sublime and honorable souls were pitted arrogant, mischievous, criminal and degraded people. And these criminals sat by the pit of fire, watching how the Believers suffered and writhed in pain. They sat there to enjoy the sight of how fire consumes living beings and how the bodies of these noble souls were reduced to cinders and ashes. And when some young man or woman, some child or old man from among these righteous Believers was thrown into the fire, their diabolical pleasure would reach a new height, and shouts of mad joy would escape their lips at the sight of blood and pieces of flesh.

This hair-raising incident shows that these rebellious people had sunk to those levels of depravity, seeking pleasure through torturing others, which are not even reached by any wild beast. A wild beast kills its prey for food, never to derive pleasure through tormenting it.

The same incident also shows the height to which the spirit of a Believer can soar, liberated and free - that height, the attainment of which has been the highest honor in all generations and in all periods.

By earthly reckoning, tyranny triumphed over faith, and this faith, although it reached its zenith in the hearts of this righteous, noble, steadfast and sublime group, had no weight in the struggle between tyranny and faith.

The traditions relating to this incident, like the text of the Qur'an, say nothing concerning whether God punished these tyrants in this life for their crimes as He punished the people of Noah, the people of Hud, the people of Salih, the people of Sh'uaib, and the people of Lot, or as He caught Pharaoh with his army in all his splendor and power.

Thus from the earthly point of view, the end was pitiful and tragic.

But did this matter finish here? Did the group of Believers, with all the sublimity of their faith, vanish - vanish in the pit of fire with their torments? And did the group of criminals, with all the depravity of their crime, go unpunished?

From the earthly point of view, this tragic end troubles the heart!

But the Qur'an teaches the Believers something else, reveals to them another reality, shows them another scale with which to weigh all matters, and enlightens them concerning the scope of the struggle.

Life's pleasures and pains, achievements and frustrations, do not have any great weight in the scale, and do not determine the profit or loss. Triumph is not limited to immediate victory, which is but one of the many forms of triumph.

In the scale of God, the true weight is the weight of faith; in God's market the only commodity in demand is the commodity of faith. The highest form of triumph is the victory of soul over matter, the victory of belief over pain, and the victory of faith over persecution. In the incident described above, the souls of the Believers were victorious over fear and pain, over the allurements of the earth and of life, and they gained such victory over torture which is an honor for all mankind for all times-and this is the true victory.

All men die, and of various causes; but not all gain such victory, nor reach such heights, nor taste such freedom, nor soar to such limits of the horizon. It is God's choosing and honoring a group of people who share death with the rest of mankind but who are singled out from other people for honor -honor among the noblest angels, nay, even among all mankind, if we measure them by the standards of the total history of generations of men.

It was possible for these Believers to save their lives by giving up their faith; but with how much loss to themselves, and with what a great loss to all mankind? They would have lost and would have killed this great truth, that life without belief is worthless, without freedom is degrading, and if tyrants are allowed to dominate men's souls as well as their bodies, then it is entirely depraved.

This was that noble truth, the great truth, which the Believers realized while they were alive on the earth; they realized and found it while the fire was licking them and burning their mortal frames. This noble truth triumphed over the torment of the fire.

The scope of this struggle is not limited to this earth or to this life. The observers of this struggle are not merely a generation of men. The angels are also participants in the happenings on earth; they observe them and are a witness to them, and they weigh them in a scale which is other than the scale of a generation or even of all generations of men. The angels are noble souls who number many times more than the people on the earth. Without question the praise and respect of the angels is far greater in this scale than the opinion and judgment of the people on the earth.

And then there is the Hereafter. That will be the real sphere which is adjacent to the earthly sphere and is not separated from it, in actuality as well as in the believers' perception of this reality.

Thus the struggle does not end here, and the real decision cannot be reached here. Any judgment based on that part of it which took place on earth is therefore incorrect, as this judgment will concern only a small and rather insignificant part of this struggle.

Maa ashobani min hasanatin faminallah...wamaa ashobani min sayyiatin famin nafsi (segala yg baik tu dari Allah dan yg buruk tu dari diriku)
Wallahu a'lam bishowaab.Wassalam

posted by scouser at 5:39 PM

 

~ Thursday, November 25, 2004



Tower,landmark pekan Loughborough

Bismillahirrahmaanirraheem...

Segala puji bagi Allah,Tuhan sekalian alam kerana limpah kurnia dan inayahNya masih lagi bernyawa dan dapat menghirup udara yg nyaman serta merasai nikmatNya yg melimpah ruah.Paling penting sekali nikmat yg mesti kita syukuri adalah nikmat iman dan Islam yg tidak sume org dpt kecapi.Rasanya dah lama sangat tak menulis kat weblog ni.Selama ni hanya letak artikel org je dlm weblog sbb busy sangat sem ni.Sem ni sem yg last,very critical.Silap sket,mungkin tak grad.So, kena make sure everything is going smoothly.Rasanya citer kembara di UK tak abis lagi.Tinggal satu part je lagi,iaitu ziarah Loughborough.

As introduction,baik aku citer sket pasal Loughborough.Loughborough ni adalah pekan kecil dlm wilayah Leicestershire.Tapi Loughborough ni dah dekat ngan sempadan antara Leicestershire dan Nottinghamshire.So,bandar Nottingham lagi dekat berbanding bandar Leicester.Kalau tgk dlm map England tu,Loughborough ni mmg betul2 kat tgh England.Loughborough ni dulu tempat ayah aku buat masters.Kitorang satu famili ikut ayah time tu.Tak lama pun,setahun je.Aku tak dpt bayangkan kalau ayah aku buat masters selama dua tahun sbb kehidupan kitorang susah sangat.Kalau ikutkan offer yg JPA kasi,ayah aku ada masa 2 tahun utk buat masters.Alhamdulillah ayah aku dpt jimat setahun buat masters.Bayangkanlah,ayah aku sara kitorang dgn duit separuh gaji dan biasiswa utk kami tujuh beranak.Duit gaji dah la dlm RM,mana cukup.Kena la jual kuih time tu nak cari duit lebih.Barang pakaian dan perkakas rumah pun beli kat carboot je.Carboot ni cam pasar barang2 terpakai la.

So kali terakhir aku meninggalkan Loughborough pd 25 September 1993.Aku still ingat lagi time tu,ramai pak cik2 pi hantar kitorang ke Heathrow lps solat subuh.Rasa sayu nak tinggalkan Loughborough sbb pekan tu la mengajar aku erti kematangan.Kalau dulu masa kat mesia,ada duit belanja utk waktu rehat.Masa di UK,takde peluang nak pegang duit langsung walaupun duit syiling.Kalau di mesia ayah aku akan hantar ke sekolah dgn keta,tp kat UK aku berjalan kaki selama 15 min ke sekolah hanya ditemani adik2 je.Kalau dulu,ayah yg belikan barang rumah di kedai,tp di UK aku yg terpaksa ke kedai membeli sume itu sbb ayah aku terpaksa menghabiskan masa di library.Kalau di mesia dulu,kawan2 aku terdiri daripada keluarga yg bahagia,tp di UK aku berpeluang menyelami perasaan kawan2 yg mempunyai masalah keluarga.Ada yg sudah bertahun2 tidak berjumpa dgn bapa mereka kerana parents sudah bercerai.Ada yg mak ayahnya tidak mempunyai kerja tetap.Ada yg tidak mempunyai agama,tidak mempunyai hala tuju hidup.Tidak kurang juga ada yg tidak tau berbahasa inggeris kerana berhijrah dek susah di negara sendiri.Sbb tu aku rasa pekan Loughborough yg kecil tu walaupun tidak mempunyai apa2 value di mata org lain,tp ianya amat istimewa buat diriku.Mmg sayu tak terkata tatkala menatap rumah sblm kami berlepas ke mesia.Tidak tahu sama ada akan kembali semula ke Loughborough ataupun tidak...

Alhamdulillah,Allah panjangkan umurku dan rezeki.Setelah 11 tahun meninggalkan Loughborough,akhirnya aku menjejakkan kaki semula ke pekan kecil itu.Itupun mujur aku ada mak cik kat UK.Kalau tak,wallahu a'lam.So pagi sblm aku pulang bercuti ke mesia,mak cik aku bawa aku,pitman,ngan sorang anak sedara aku ke Loughborough naik ketapi.Hehehe...hati rasa berdebar je nak pi Loughborough,dah byk berubah ke tak la pekan tu.So masa nak naik train tu,ada omputih sorang ni bawa anjing.Besar gile anjing tu.Ada la dlm tinggi pinggang aku.Kitorang cool je,tp anak sedara aku ni takut abis.Maklum la,dak umo 5 tahun...kena plak binatang tu pun besar dia.Mana dia tak takut.So kitorang decide,kasi mamat omputih tu naik dulu dgn anjing dia sbb tanak kasi anjing tu ada belakang kitorang.Bila mamat tu dah naik ngan anjing dia,kitorang pun nak naik la.Bila nak melangkah masuk je,sekali mamat tu patah balik ngan anjing dia.Menjerit terus anak sedara aku ni...abis kecoh satu train.Anak sedara aku bkn takat nangis je,dia jd cam histeria.Jadi tak tentu arah.Almost jatuh ke landasan ketapi (railway).Kitorang start jd cuak.Kitorang minta conductor train tu tunggu kejap,nak cool kan anak buah aku.Kesian plak aku tgk dia,menangis tak berenti.So kitorang decide naik gerabak yg lain daripada mamat yg ada anjing tu td.Alhamdulillah dlm ketapi tu everything went ok.

Lebih kurang 10 min nak sampai ke pekan Loughborough dada aku makin kencang.Aku toleh ke tingkap...aku nampak clock tower.Clock tower tu landmark pekan Loughborough.Aku hanya senyum je.Nothing changed.Tower tu cam dulu gak,kaler hijau mungkin sbb lumut.So kitorang pun sampai la kat railway station.Yup,railway station pun tak berubah gak.Still ada kilang2 lama belakang station tu.Problem is,dari station ke pekan agak jauh gak.Mak cik aku tu dah berumur,aku takut dia tak larat jalan.Pastu bawa anak sedara aku yg kecik tu lagi,mmg confirm dak tu akan meragam la.So kitorang pun tawakkal la tunggu kat bus stop.Tanya sorang nenek ni cam mane nak ke town.Dia kata ikut dia,dia pun nak ke town.Alhamdulillah,ada gak org yg sudi tolong.So sepanjang dlm bas tu,everything came back to my mind.Teringat canal (laluan air utk sampan),tempat kitorang lumba lari ngan sampan...hehehe so cute.Teringat jln yg kitorang lalu nak ke sekolah.Finally kitorang pun sampai ke pekan.11 tahun berlalu,takde apa yg berubah.So tak dela susah sangat aku nak tour pekan ni.Tempat pertama yg dituju...my old lovely home.Kecik je umah aku tu.Dua tingkat...satu bilik air,satu dapur,satu dining room,satu living room,3 bedroom.Rumah tu plak dibina tahun 1888.Lama sangat dah.Heater pun tak pakai letrik,pakai gas je.Tu yg selalu kitorang sesak napas time kecik2 dulu tu.Tapi nak buat cam mane,dah tu umah yg murah.Then,aku pi high school lama aku,Limehurst High School.Belakang umah aku je pun.Bila aku masuk high school,terpaksa la ayah aku bawa adik2 aku ke sekolah.Kalau tak,derang pegi ngan aku je.Sbb adik2 yg bawah aku pompuan,bahaya kalau derang pegi sendiri.Maklum la UK,mcm2 kes berlaku.

Bila dah letih tu,aku bawa rombongan aku ke town kejap.Hehehe...mmg tak berubah.Lloyds Bank pun masih di lokasi yg sama.Mc D pun still kat tempat yg sama.Adeh...tak rasa jauh beza pun ngan 11 tahun dulu.Primary school aku plak seberang town.Aku try ingat jalan cam mane nak ke sekolah dari town tu.Harapnya takde yg berubah sangat.Yup,mmg takde perubahan...selamat gak sampai ke sekolah rendah lama aku.On the way ke sekolah tu,aku lalu satu kedai buah.Kedai ni milik parents kawan aku.Aku masuk kejap...hehehe...still the same owner.Aku borak kejap ngan owner tu.Owner tu tak kenal aku,anak dia je kenal aku sbb kitorang satu kelas.Tapi anak dia takde plak time tu.So aku sampaikan salam je thru mak dia.Dlm 5 min dari kedai tu,sampai la ke sekolah rendah lama aku.Malangnya aku tak leh masuk.Org luar selain parents dan teachers mmg tak dibenarkan masuk.Dulu time aku sekolah situ,boleh lagi.Lately ni makin ramai rakyat British yg pervert.Derang culik dak2 kecik dan sexually abused them.Pastu amik gambar dak2 yg tak bersalah ni.Nak dijadikan citer,gambar dlm perkarangan sekolah pun aku tak leh amik.Aku cuma boleh amik gambar dari luar gate dgn syarat tak leh ada kanak2 dlm gambar tu.Sempat la aku borak ngan sorang cikgu ni kat tepi gate tu.Aku tanya dia nama beberapa org cikgu yg ngajar aku dulu.Dia kata some of them are still here.Walaupun derang non muslim,aku still rasa terhutang budi dgn ilmu yg telah derang curahkan.Apa yg mampu aku balas hanyalah doa supaya hidayah terbuka buat mereka.

Lepas tu kitorang ke park tempat ayah aku bawa kitorang main bola petang2.Aku cuma termenung panjang.Terbayang aku ngan adik aku main bola ngan ayah aku petang2 dulu.Arghhh old memories are too sweet to be recalled.Rasa nak nangis pun ada.Lama gak aku termenung teringat kisah kanak2 dulu.Time aku kecik2 dulu,aku teringin nak masuk dlm clock tower yg aku nampak dari train td.Besar clock tower tu.Derang kata dlm clock tower tu barang2 sejarah tentera british.Tapi sepanjang setahun aku kat situ dulu,pintu clock tower tu tak penah buka.Tapi on the day aku ada kat situ,pintu tu buka plak.Bayangkan la,11 tahun aku menunggu...buka juga pintu tower tu.Mmg betul,mcm2 khazanah lama Loughborough ada dlm tu.Dari zaman Queen Victoria sampai la ke zaman Second World War.Kitorang tak lama pun kat Loughborough tu sbb esok nak balik mesia dah.

On the way balik ke umah mak cik aku,aku sakat anak sedara aku tu.Aku bisik kat conductor train tu minta tiket kat anak sedara aku.Kanak2 under 7 tak yah bayar tiket naik train.So conductor tu tanya la kat anak sedara aku tu mana tiket train dia.Dah la anak sedara aku ni cuak semacam...dia mana tau pape,terus meleleh je air mata.Conductor train tu terus blah...kang meraung anak sedara aku kang payah plak dia nanti.Silap2 kena pecat.Adeh,emosional tul la anak sedara aku ni.Abih aku ditumbuk2nye sbb tak puas hati aku pakat ngan conductor tu td.Siap tendang2 betis aku lagi tu.Aku pun buat2 la sakit.Dia tak puas hati gak...Last2 terpaksa la merendahkah ego aku...kena la buat2 nangis.Nenek dlm train tu gelak je tgk kerenah aku ngan anak sedara aku tu.Payah tul dpt anak sedara yg tak puas hati ni.Redha je laaaa...hihihi...5 min pastu kamceng balik ngan aku.Hehehe...budak2 la katakan.

Well,aku cuma tinggal sebulan lebih je kat Purdue.Mungkinkah kisah aku di Loughborough akan berulang utk Purdue plak?Wallahu a'lam.Aku berdoa pada Allah supaya aku diberi peluang kembali semula ke Purdue.Kalau dulu setahun je kat Loughborough aku dah berat hati nak balik...inikan 4 tahun di Purdue...Allah knows best,right? Terpaksa la aku meniti hari2 mendatang dgn penuh tanda tanya apakah aku akan kembali ke Purdue...

Maa ashobani min hasanatin faminallah...wamaa ashobani min sayyiatin famin nafsi (segala yg baik tu dari Allah dan yg buruk tu dari diriku)
Wallahu a'lam bishowaab.Wassalam

posted by scouser at 5:48 PM

 

~ Wednesday, November 24, 2004



"Berat gile buku ni...apesal buku teks ni besar sangat...cam mane nak baca ni?"

Bismillahirrahmaanirraheem...

Usul 9:

"SETIAP MASALAH YANG TIDAK BERDIRI AMAL DI ATASNYA MAKA MELIBATKAN DIRI DI DALAMNYA MEMBEBANKAN DIRI DENGAN PERKARA YANG DITEGAH SYARAK. DI ANTARANYA BANYAK FURUQ (CABANG) DALAM PERKARA-PERKARA YANG TIDAK (BELUM LAGI) BERLAKU, MELIBATKAN DIRI DALAM MAKNA-MAKNA AYAT AL QURAN YANG ILMU BELUM SAMPAI KEPADANYA DAN BERCAKAP TENTANG KELEBIHAN DI ANTARA SAHABAT R.A DAN KHILAF YANG BERLAKU DI KALANGAN MEREKA. SETIAP MEREKA MEMPUNYAI KELEBIHAN BERSAHABAT DENGAN RASULLULAH S.A.W DAN DIBALAS MENURUT NIAT MEREKA, TAMBAHAN PULA TAKWIL ADALAH DIBENARKAN"

Pendahuluan

Pandangan Hasan al banna ini adalah amat dekat dengan hadis rasullulah s.a.w: "Daripada keelokan Islam ialah meninggalkan barang yang tidak berguna kepadanya" (Hr Tirmizi). Ini kerana kebanyakan umat Islam kini tidak meletakkan keutamaan beramal/bekerja pada tempatnya. Mereka banyak melibatkan diri dalam permasalahan cabang dan pertengkaran yang kosong daripada memikirkan masalah yang lebih besar dan usul. Ramai di antara umat Islam terlalu memberatkan diri dalam permasalahan ilmu dan falsafah yang tidak berguna atau sikit nilainya sebaliknya melupakan pemantapan ilmu dan membina kekuatan ke arah yang lebih baik.

Inilah perbuatan-perbuatan yang tidak membuahkan amal dan tidak mencapaikan umat kepada pengembalian Islam ke statusnya yang sebenar.

Kepada amilin

Lebih utamanya hendaklah diketahui bahawa usul ini ditujukan kepada para amilin atau golongan yang bekerja. Ya ikhwah, banyak di antara kita yang bekerja tetapi kerja kita sebenarnya tidak menyumbang kepada tujuan kita. Banyak kerja kita terawang-awang di dalam perkara-perkara yang tidak membuahkan hasil untuk mencapai tujuan kita yang lebih besar.

Kepada umat Islam

Kebanyakan umat Islam kini disibukkan oleh massa dan masa kepada perkara yang melalaikan mereka dan mencapai tujuan sebenar penciptaan mereka dimuka bumi, yakni mengembalikan penyembahan dunia dari penyembahan sesama manusia kepada penyembahan kepada Allah. Umat Islam di sibukkan dengan:

1. Pertanyaan dan pengkajian ke atas perkara yang tidak berdiri amal di atasnya.

2. Pertengkaran kepada perkara-perkara furuq dan sudah berlalu (seperti pertengkaran para sahabat dll)

3. Pertengkaran dalam masalah feqah atau ayat-ayat quran yang sebenarnya tidak akan menambahkan iman atau amal sekalipun.

Tetapi paling utamanya, adalah umat Islam yang banyak bertanya tetapi tidak beramal dengan apa yang dia tahu.

Maa ashobani min hasanatin faminallah...wamaa ashobani min sayyiatin famin nafsi (segala yg baik tu dari Allah dan yg buruk tu dari diriku)
Wallahu a'lam bishowaab.Wassalam

posted by scouser at 6:14 PM

 

~ Tuesday, November 23, 2004



"Kami redha je pak cik Muhannad gunakan kami utk publisiti blogger dia...takpela...dpt pahala kan?"

Bismillahirrahmaanirraheem...

Melangkah menuju ke Jalan Allah by Abu Muadz (mantan Ameer MSM 2001-2004)

Redha akan Ketentuan Allah

Selain dari melakukan segala perintah Allah dan meninggalkan laranganNya, setiap orang mukmin hendaklah redha dengan segala apa yang telah ditentukan oleh Allah swt. Mereka hendaklah redha dengan hukum-hukum yang telah ditetapkan olehNya. Dalam hal ini Allah berfirman:

"Dan tidaklah patut bagi laki-laki yang mukmin dan tidak pula bagi perempuan yang mukmin, apabila Allah dan RasulNya telah menetapkan suatu ketetapan, akan ada bagi mereka pilihan yang lain tentang urusan mereka." (Al Ahzab : 36)

Di samping itu setiap mukmin hendaklah redha dengan apa-apa yang telah ditakdirkan Allah kepadanya. Firman Allah:

"Dan janganlah kamu irihati terhadap apa yang dikurniakan Allah kepada sebahagian kamu lebih banyak dari sebahagian yang lain. (Kerana) bagi orang-orang laki-laki ada bahagian daripada apa yang mereka usahakan, dan bagi wanita pun ada bahagian daripada apa yang mereka usahakan, dan mohonlah kepada Allah sebahagian dari kurniaNya. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala sesuatu." (An-Nisaa' : 32)

Setiap manusia mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Tidak ada yang sempurna keinginan mereka. Ada yang kaya dan ada yang miskin; ada yang bijak dan ada juga yang tidak bijak. Ada pula yang datangnya dari keluarga yang bahagia, mendapat layanan yang sebaik-baiknya daripada ibubapa ataupun anak-anak serta anggota keluarga yang lain. Sebaliknya ada juga manusia yang
berasal dari keluarga yang kucau-kacir yang sering memeningkan kepalanya. Di samping itu ada berbagai perkara memuaskan yang dimiliki oleh sebahagian
manusia yang tidak dipunyai oleh sebahagian yang lain. Walau bagaimanapun setiap daripada orang mukmin hendaklah redha dengan setiap apa yang dimilikinya.

Selain dari itu setiap mukmin juga hendaklah redha dengan bala musibah yang diujikan kepada mereka. Sememangnya bala musibah sering menimpa orang-orang yang sedang berjalan menuju Allah. Ianya merupakan ujian ke atas seseorang insan, atau sebagai kaffarah dosa, atau sebagai penambah amalnya. Mungkin juga ujian itu sebagai peringatan kepadanya agar segera berhubung dengan
Allah. Alangkah sempitnya akal seseorang insan sehingga tidak memahami adanya hikmah dan rahmat kurnia Allah dalam bala musibah itu. Tentunya itu kerana lemah keimanan dan tidak ada baik sangka terhadap Allah swt yang Maha
Mengetahui lagi Maha Bijaksana.

Bukankah seorang yang menuntut kemuliaan dari Allah harus tidak tahu bersungut dan terlalu cerewet dengan takdir yang telah ditentukan kepadanya? Dia harus menerimanya dengan hati yang tenang dan redha, tidak kira apa
sahaja corak takdir yang menimpa. Bukankah Allah swt telah berfirman:

"Setiap yang berjiwa akan merasai mati. Kami akan menguji kamu dengan keburukan dan kebaikan sebagai cubaan. Dan hanya kepada Kamilah kamu dikembalikan." (Al Anbiyaa' : 35)

"Dan sesungguhnya Kami benar-benar akan menguji kamu agar Kami mengetahui orang-orang yang berjihad dan bersabar di antara kamu; dan agar Kami menyatakan (baik buruknya) hal ehwalmu."
(Muhammad : 31)

Sekiranya kita tidak bersabar dan redha sebaliknya memberontak dan berpaling di saat mendapat bala musibah tetapi menerima kenikmatan dengan tamak dan rakus maka jelaslah perihal diri kita terhadap diri sendiri. Betapa lemahnya benteng keimanan lantaran tidak teguh di dalam menghadapi ujian sedemikian. Seandainya kita bersabar dan redha maka itulah sifat yang amat dicita-citakan. Dalam hal ini Allah swt di dalam Al-Quran berfirman:

"Sifat-sifat yang baik itu tidak dianugerahkan melainkan kepada orang-orang yang sabar dan tidak dianugerah melainkan kepada orang-orang yang mempunyai keberuntungan yang besar."
(Fushshilat : 35)

Hanya orang yang sabar dan redha dengan ujian Allah sahajalah yang akan berjaya di dalam perjalanan ini. Mereka sering mendapat kelebihan kurnia dan kebesaran daripada Allah pada saat-saat bala musibah itu, yang kadang-kadang
tidak bisa didapati dengan sembahyang dan puasa.

Maa ashobani min hasanatin faminallah...wamaa ashobani min sayyiatin famin nafsi (segala yg baik tu dari Allah dan yg buruk tu dari diriku)
Wallahu a'lam bishowaab.Wassalam


posted by scouser at 8:20 PM

 

~ Monday, November 22, 2004



"Aku tak paham la bebudak ni bergayut ngan henfon...membuang masa sungguh...penuh lagha"

"Eleh ko tu,kalau ko baca paper ruangan2 yg berinformasi takpe gak...ni baca topik hiburan je...sama gak lagha"

"Ehe...mane ko tau aku baca ruangan hiburan ek...adesss"


Bismillahirrahmaanirraheem...

Melangkah menuju ke jalan Allah

Menjauhi Diri dari Kesesiaan

Selain dari tercebur ke dalam kemaksiatan, seseorang insan tidak ketinggalan dari terjerumus ke lembah kesesiaan. Mereka suka menghabiskan masa mereka yang berharga itu untuk perkara-perkara yang tidak mendatangkan kemanfaatan.

Islam membenci seorang muslim yang sibuk menghabiskan waktunya untuk hal-hal yang remeh, terlibat dalam perbincangan yang sia-sia serta perbuatan lain yang tidak berfaedah seperti banyak makan, banyak minum dan banyak tidur.

Hendaklah anda benar-benar menghargai waktu dan bersungguh-sungguh untuk memanfaatkannya. Setiap manusia pada hari kiamat akan ditanya mengenai
usianya, untuk apa dihabiskan. Waspadalah, jangan sampai anda membelanjakan masa anda, hari anda, saat anda serta nafas anda pada sesuatu yang tidak berguna dan sia-sia, kelak anda akan menyesal dan berdukacita. Ketika itu
barulah anda sedar bahawa anda telah mensia-siakan umur tatkala hidup di dunia.

Kita sering berpuashati membilang biji tasbih sambil berzikir nama Allah, tetapi kita tidak ada biji tasbih untuk mengira berapa banyak percakapan sia-sia yang kita ucapkan. Hamba-hamba Allah yang sebenar-benarnya adalah
manusia yang tidak ingin berkata-kata kerana takutkan Allah. Sungguhpun mereka tidak bisu, sebaliknya dapat menggunakan bahasa dengan fasih, tetapi oleh kerana selalu memuji-muji Allah, mereka tidak dapat memperkatakan
sesuatu yang sia-sia. Pernah seorang pujangga bermadah:


Rebutlah dua rakaat sembahyang,
Ketika berehat di malam gulita;
Gantikan dengan tasbih sahaja,
Dari bercakap sia-sia;
Diam lebih berguna,
Walau anda pintar berkata.


Apabila anda merasa hati keras, badan lemah dan tersuntuk rezeki maka ketahuilah bahawa anda telah bercakap perkara yang tidak bermanfaat. Jadikanlah diammu itu tafakkur dan percakapanmu hikmat kerana diam tanpa tafakkur itu tidak berguna sementara suara tanpa hikmat tidak bererti.
Rasulullah saw pernah bersabda:

"Jangan banyak bicara selain zikir kepada Allah kerana banyak bicara selain zikrullah menyebabkan hati keras dan sejauh-jauh manusia dari Allah ialah yang berhati keras." (Tarmizi)

Banyak makan, banyak minum dan banyak tidur juga boleh membawa kemudharatan. Meskipun anda memaksakan diri untuk beribadat dengan perut yang penuh dan anda berusaha dengan bermacam-macam cara agar boleh beribadat, namun ibadat anda itu tidak akan ada manisnya. Dengan banyak tidur pula umur seseorang itu tidak akan ada berkahnya.

Terdapat empat tingkat warak:

1. Menjauhkan diri dari perbuatan yang nyata haramnya.
2. Menjauhkan diri dari segala perbuatan yang syubhat.
3. Meninggalkan perbuatan yang sebenarnya halal tetapi dikhuatiri terbawa
kepada yang haram.
4. Berpaling selain Allah kerana takut terpakai meskipun sesaat dari umurnya kepada perkara yang tidak berfaedah dalam mendekatkan diri kepada Allah swt walaupun ia tahu dan yakin bahawa perbuatan tersebut tidak membawa kepada yang haram.

Sabda Rasulullah saw:

"Sebaik-baik Islam seseorang ialah meninggalkan apa yang bukan kepentingannya." (Tarmizi)

"Tanda Allah membelakangkan (membenci) seseorang itu ialah ia leka atau sibuk dengan perkara-perkara yang tidak diperlukan. Kalaulah seseorang itu habis umurnya barang sesaat sahaja dalam kerja yang bukan menjadi tujuan hidupnya, nescaya sepatutnya ia menerima penyesalan yang panjang."

Maa ashobani min hasanatin faminallah...wamaa ashobani min sayyiatin famin nafsi (segala yg baik tu dari Allah dan yg buruk tu dari diriku)
Wallahu a'lam bishowaab.Wassalam

posted by scouser at 2:03 PM

 

~ Sunday, November 21, 2004



"Manalah org ramai ni...derang ni tak solat berjamaah time zohor ngan asar ke?"

Bismillahirrahmaanirraheem...

Melangkah menuju ke jalan Allah

Dorongan Batin

Di sana memang ada orang-orang yang dipilih Allah untuk menyintaiNya. Di hati
mereka tercetus satu dorongan yang mengajaknya untuk segera melangkah ke
jalan menuju Allah, ke jalan menuju kebahagiaan, serta membelakangi segala
maksiat dan kesesiaan di dalam hidup ini. Itulah tanda-tanda petunjuk
daripada Allah. Kerapkali ia dilimpahkan ke dalam hati seseorang insan dengan
perkara yang menggembirakannya atau menakutkannya seperti teringatkan azab
Allah; atau timbul perasaan rindunya terhadap Allah ataupun menerusi
pertemuan dengan para wali Allah. Adakalanya dorongan itu berlaku tanpa
sesuatu sebab. Firman Allah:

"... tetapi Allah memberi petunjuk kepada orang yang dikehendakiNya, dan Dia
lebih mengetahui orang-orang yang mau menerima petunjuk." (Al Qashash : 56)

Allah yang Maha Penyayang tetap akan memberikan petunjukNya kepada sesiapa
sahaja di kalangan hambaNya yang mahu menerima petunjuk. Dia akan melapangkan
dada mereka untuk menerima bimbinganNya, menjalani jalan menuju kepadaNya
seterusnya mendapat keredhaan dan kecintaanNya. Allah swt telah berfirman:

"Maka sesiapa yang Allah kehendaki untuk memberi hidayat petunjuk kepadanya,
nescaya Ia melapangkan dadanya untuk menerima Islam." (Al An'aam : 125)

Adapun bercita-cita untuk mendapatkan dorongan seperti itu memanglah dituntut
dan digalakkan. Akan tetapi bercita-cita atau berharap sahaja untuk meningkat
tanpa berusaha adalah suatu keputusan bodoh yang menunjukkan kedangkalan akal
orang yang mencitainya itu. Sesungguhnya dorongan ini adalah salah satu
nikmat yang tertinggi di antara nikmat-nikmat Allah. Lantaran itu, insan yang
telah pun merasainya hendaklah melipat-gandakan kesyukuran kepada Allah swt
di atas kurnianNya itu. Lihatlah betapa ramai orang yang mencapai usia tua
tanpa memperolehi dorongan seperti itu.

Kita mungkin tertanya-tanya mengapa sebahagian dari manusia diberikan
petunjuk hidayat sedangkan sebahagian yang lain tidak. Sudah tentu Allah yang
Maha Adil tidak akan berlaku zalim. Untuk menjawabnya, renungilah firman
Allah swt:

"Sebahagian manusia diberi petunjuk hidayat oleh Allah dan sebahagian lagi
berhaklah mereka ditimpa kesesatan kerana sesungguhnya mereka telah
menjadikan syaitan-syaitan itu pemimpin mereka selain Allah serta mereka pula
menyangka bahawa mereka berada di dalam petunjuk hidayat." (Al A'raaf : 30)

Marilah kita sama-sama berdoa kepada Allah swt agar kita dihindariNya dari
tergolong ke dalam golongan tersebut. Alangkah ruginya mereka lantaran
menjadikan syaitan-syaitan itu pemimpin mereka, menyesatkan lagi diri mereka
yang telah sedia sesat. Pohonlah dari Allah swt agar dilimpahkan kepada kita
petunjukNya. Sabda Nabi saw:

"Allah swt telah berfirman: 'Hai hambaKu, kamu sekalian sesat kecuali yang
Aku beri petunjuk, maka pohonlah petunjuk hidayat kepadaKu, nescaya Aku
tunjukimu.'" (Muslim)

Adalah terjamin doa setiap insan yang memohonkan hidayat dari Allah swt,
tetapi dengan syarat permohonan itu hendaklah lahir dari hati yang
benar-benar inginkannya, hati yang ingin dibimbing dan dipimpin oleh
sebaik-baik Pembimbing dan Pemimpin. Hati yang sedemikian inilah yang akan
diterangi dengan sinaran makrifat dan mahabbab Allah swt. Dari hati inilah
akan terpancarnya sinaran ke anggota lahir dan batin untuk terus mentaati
Allah, dan terus melangkah di jalan menuju Allah.

Maa ashobani min hasanatin faminallah...wamaa ashobani min sayyiatin famin nafsi (segala yg baik tu dari Allah dan yg buruk tu dari diriku)
Wallahu a'lam bishowaab.Wassalam

posted by scouser at 4:05 PM