~Eratkan Ukhuwah Gerakkan Islah~

 

~ Monday, August 08, 2005



Bismillahirrahmanirrahim.Segala puji bagi Allah,Tuhan sekalian alam kerana limpah kurnia dan inayahNya masih lagi dipanjangkan umo utk meneruskan hidup di muka bumi ini. Akhirnya ada gak masa terluang nak menulis dlm weblog yg usang ni. Selama ni duk menempel karya org lain je.

Bulan ogos dah pun menjelma.Kejap je aku rasa.Rasanya baru je lagi balik dari OBS,padahal OBS tu bulan Jun yg lepas.Aritu masa pi Penang utk Konvensyen Tarbiah merupakan kali pertama aku ke Penang. Hah,tergezut korang sume. US dah pegi,UK dah pegi,Saudi dah pegi...boleh plak penang tak penah sampai. Mmg gayat gile la tgk jambatan pulau pinang tu...hahaha.Siap amik gambar lagi tu.Tp mmg amazing la tgk cam mane derang boleh bina bridge tu.Mana taknya,boleh tampung beribu2 kenderaan dlm masa sejam.Boleh bertahan hampir 20 tahun. Pape pun sume pujian berbalik kepada Allah sbb sume yg berlaku tu dtg dariNya.Apalah sangat ilmu kita yg sedikit ni nak dibanggakan sangat. Satu insiden lawak yg berlaku masa on da way ke penang. Kitorang gerak lewat malam dari Seremban. Lebih kurang pukul 11 malam.Masing2 sume ngantuk.In fact yg driver pun sbnrnya antara sedar tak sedar je driving tu. Disbbkan ngantuk tu,driver lupa mana dia letak tiket tol.Mula dari tol Perak (aku tak ingat kat area mana sbb aku pun ngantuk juga...hahaha) sampai masuk ke tol Penang,ada la harga tol tu dlm 30 ringgit lebih. Disbbkan terhilang tiket tol,kitorang kena penalty dlm 70 ringgit.Ternganga masing2. Yg jd lawak tu sume org kuar dari keta and selongkar barang masing2.Bonet keta pun kena buka.Org blkg tunggu dgn penuh kesabaran yg sungguh menakjubkan...hehehe.Bila dah sampai tempat tinggal baru la plak jumpa tiket tol tu.Bijak sungguh engkau wahai tiket tol.Tertipu kitorang dibuatnya.Alhamdulillah dpt claim balik dgn PLUS.Anyway mmg seronok pi Penang sbb time kitorang pegi tu cuaca tak panas dan hujan sket.

Setelah hampir 7 bln aku balik belaja,barulah akhirnya aku berjaya memegang raket badminton.Gile rindu seh.Selama ni masa belaja,asal boring je ajak member pi badminton court.Skrg ni dah susah sket la sbb court kena bayar maaa...Punya la excited aku main ari tu.Tp best bila main dgn yg reti main je la.Yg tak reti tu,adeh...susah nak ckp maaa...rules main game pun dia tak tau...waaaa.Tension aku.Since dah 7 bln tak main,skill sume dah ilang.Dah tak reti placing.Smash pun boleh tak kena.Smash kalau tak kena tu,pepandai la cover kata lampu silau ke,lengan terkehel ke...hehehe.The next week main tu lagi bertambah best.Why? Sbb yg tere2 main je dtg.Yg tak tere dah tanak main lagi kot...hehehe.Mmg masyuk gile main.Main attack smash je.Pakcik2 ni pun leh tahan gak.Byk main placing,aku ni placing dah le lemah.Kena banyak practise baru jumpa balik skill lama.Itupun mau kena praktis 2-3 minggu setiap hari.Takde masa la aku nak bersungguh-sungguh berlatih padahal main kalau menang bukan dpt ape pun.Paling tinggi pun dpt pujian...hohoho.

Minggu ni plak kena pi kursus kat seremban.Jauhnye lahaiiiiii...hanto la kursus kat langkawi ke,tioman ke,pangkor ke.Ini hanto 7 km dari umah aku je.Aku tgk kursus program tu,siap kena pi Rotterdam,Holland.Tp apa kan daya,aku engineer baru tak leh gi jejauh maaa.Tu dah kira lawan engineer sr la tu.Abis je kursus,kena pi kelantan plak.Berabuk la meja ofis aku nanti.Balik kelantan plak,adik aku fly ke korea.Ntah cam mane JPA boleh cepatkan flight dia 2 hari.Tah ape2 aaa.

Skrg ni org duk sibuk ckp pasal tsumawi ni aku pun terpaksa mengambil masa utk piki skali. Apa yg dickp tu ada benarnya,gelombang mawi af3 ni melampau gile hebatnya.Smp masyarakat dah jd fanatik.Kerabat Johor pun join skali tu.Kononnya mawi ni contoh ikutan golongan remaja dgn akhlaknya yg sopan santun dan merendah diri.Mana hilangnya sifat cinta kita pada Rasulullah s.a.w? Mengapa masyarakat skrg asyik menyebut nama mawi dan siap boleh hafal turutan lagu yg dinyanyikannya dlm persembahan2 yg lps.Siap boleh beli vcd dia lagi.Siapakah yg lebih besar jasanya pada kita,Rasulullah atau mawi? Siapa yg sepatutnya kita terhutang budi??Malah mawi sendiri terhutang budi dgn Rasulullah.Kalau takde Rasulullah,belum tentu kita semua termasuk mawi menjadi penganut agama Islam spt skrg.Bukan la aku jeles org duk sebut mawi.Dan aku tak kata tindakan mawi tu salah.But then,sikap masyarakat yg terlalu menyanjung mawi amat menakutkan.Bknkah menyanjung manusia tu boleh menggelincirkan akidah dan iman kita?

Reality show ni pun satu lagi masalah ummah.Sungguhpun mawi af3 tu berjaya menonjolkan akhlak yg baik,tp dia tak terlepas dari debu2 kemungkaran dlm prog akademi fantasia tu.Sekali aku katakan,aku tak salahkan mawi.Sbb hanya Allah je tau sama ada dia redha ataupun tidak dgn suasana yg berlaku dlm akademi tu.Laki pompuan duk serumah.Walaupun masing2 duduk dlm bilik yg berlainan,tp cam mana nak jaga aurat? Kalau dah duduk dlm serumah,takkan la tak bertegur sape ye tak? Kalau dah bertegur sape dlm rumah yg mana org awam tak nampak...mcm2 boleh berlaku.Apa iman kita ni kuat sangat ke nak tepis godaan syaitan? Ingat sahabat,Nabi Adam sendiri pernah tewas dgn godaan syaitan.Inikan pulak budak2 AF yg tak bertudung dan lakinya plak dgn mcm2 gaya ala barat. Allah kata yg haq tu tak leh bercampur dgn yg batil.Kalau dah campur,takde haq dah...jd batil je terus.Rasulullah kata sesape yg meniru gaya sesuatu kaum,maka dia pun sama tergolong dgn kaum tu. Cuba tgk reality show kat mesia skrg ni;malaysian idol,akademi fantasia,mentor,mencari cinta,etc...sumenya tiru dari barat.Ntah2 tak lama lagi ada big brother version mesia plak.Kita kena ingat,tv tu mmg senjata musuh Islam yg dah lama mereka rancang.Namun begitu,ulama masih berlembut hati dgn menyatakan selagi prog yg kita tonton bermanafaat cam berita dan dokumentari,masih dibenarkan.Tp skrg senjata musuh Islam tu dah menjadi.Semakin banyak rancangan yg karut.Tiada wawasan.Inikah wawasan 2020 yg dicanang oleh kerajaan selama ni?Mmg betul la komen dato najib ari tu pasal reality show.Islam Hadhari plak cam mana? Takkan Islam Hadhari ni propagate hiburan semata-mata. Mana implementation Islam Hadhari?Bak sini aku nak tgk.Kalau ada pun,programnya sama je dgn program sblm dilancarkan Islam Hadhari.Bezanya cuma sejak ada Islam Hadhari ni banyak la sket program agama.Itupun banyak sket je.Diulangi...banyak sket saje ada...hehehe.Aku pelik cam mane ada sesetengah pihak kata program2 sebegini tak melalaikan sbb ditonton bersama keluarga.Malah boleh merapatkan hubungan kekeluargaan.Kalau dah 2-3 jam tercangak kat depan tv tu tak leka amendenya.Islam kata melalaikan tu bukan takat sampai tinggal ibadah2 khusus spt solat dan sbgnya,tp kalau dah membazir masa tu pun kira melalaikan gak.Bayangkan apa yg kita boleh buat dlm masa 2 jam.Baca quran ke,solat sunat ke,baca buku agama ke.Kalau tanak buat hal2 yg berkaitan agama pun,still boleh buat benda2 bermanafaat yg lain cam ziarah jiran tetangga dan banyak lagi.

Sbnrnya aku cukup risau dgn fenomena umat Islam skrg ni terutamanya di mesia. Aritu aku gi site visit,sr engineer aku tak solat.Adeh,kalau yg tua tak solat...anak dia apatah lagi.Tak tau la nak ckp cam mane.Sblm ni aku dgr je Dr Fadzillah Kamsah duk sibuk kata 20% umat Islam di mesia tak solat. Tp susah nak pecaya time tu.Mungkin sbb ahli keluarga aku sumenya solat belaka.Mungkin gak housemates aku pun sume tak tinggal solat.Tp bila dah kuar ke alam sbnr,mmg ramai yg tak solat.Aku gi keja dlm jam 6 pagi.Azan subuh je aku terus solat sbb takut tertinggal train.Aku kuar surau je,dah ada org dlm train.Siap lentuk tido lagi.Pastu sampai KL dah jam 7.15 pg.Kat mana dia solat? Dlm train?Boleh terima ke?Aku rasa tak leh sbb dia bukan dlm keadaan yg dharurat utk rukhsah solat dan sbgnya.Boleh je dia solat dulu sblm naik train.Tp aku tak rasa dia akan solat dlm train sbb mentaliti org melayu ni malu nak solat kat tempat awam melainkan surau dan masjid.Cukup la dulu sampai setakat ni,kalau ada masa aku tulis lagi...Hamba Allah yg penuh terluka hatinya

Maa ashobani min hasanatin faminallah...wamaa ashobani min sayyiatin famin nafsi (segala yg baik tu dari Allah dan yg buruk tu dari diriku)

posted by scouser at 12:36 AM