~Eratkan Ukhuwah Gerakkan Islah~

 

~ Tuesday, December 27, 2005



Bismillahirrahmanirrahim. Segala puji bagi Allah,Tuhan sekalian alam kerana limpah kurnia dan inayahNya masih lagi dikurniakan dua nikmat terbesar iaitu nikmat iman dan Islam. Agak lama tak menjenguk semula weblog ni sbb asyik outstation je. Lately outstation ke Sg. Petani n Bentong. Esok kena pegi Sg. Tiram,Johor plak. Memandangkan hujung tahun skrg ni,makin ramai la yg amik cuti. Scapegoatnye aku la yg terpaksa jd wakil derang ke mana2 test utk project. Antara perkara kelakar yg berlaku masa aku outstation was tersolat awal daripada waktu...hehehe...salu kat ofis break lunch jam 1 tgh hari. Lepak jap,then terus solat zohor. Tp masa outstation aritu kilang yg aku visit tu break lunch jam 12 tgh hari. So lps lunch,aku terus la solat zohor. Bila on the way nak balik semula ke kilang dari restoran,aku terdengar bunyi azan. Tepuk kepala aku sbb solat zohor time belum masuk waktu...hahaha. Smlm plak first time aku jumpa Ustaz Maszlee (penulis kolum http://palestinkini.info) di UIA masa on the way balik ke seremban dari Bentong. Masya Allah,seronoknya rasa. Selama ni jumpa dlm chatting je.

Insya Allah kali ni aku akan citer sikit pengalaman masa X-ReK di Gombak yg telah berlangsung bebaru ni. Seramai 75 peserta yg terpilih terlibat dlm X-ReK kali ni. Kami berkumpul di pusat pendidikan al amin. Ni first time aku ke al amin. Boleh tahan besar gak la sekolah dia. Hari pertama tu takde pape sangat. Just pembahagian kumpulan dan sebagainya. Aku cuma sebagai pengiring,so tgk je la program tu berjalan cam mana sume. Agak2 dah boring tu aku keluar pi tido kat Masjid UIA. Esok tu perasmian oleh Pak Cik Zaid Kamaruddin,Presiden JIM. Tak lama lepas tu ada talk dari Saudara Nicholas Sylvester@Muhammad Abdullah, AJK Dakwah JIM Pusat dan Ketua Wanita JIM, Kak Har bersama suaminya, Ust. Zul. Ptg tu lepas zohor start X-Race. Setiap kumpulan kena menghabiskan task yg diberikan di mana peserta akan beradu tenaga ala2 explorace di tgh2 bandar KL. Drang kena naik komuter,lrt-putra,dan monorail. Apa yg menarik,derang kena mengedarkan phamplet ttg Islam kepada non muslim di sekitar kawasan Masjid Jamek,KL. X-Race tamat sekitar jam 9 mlm. Drang solat sume time X-Race berlangsung. Part of tarbiah of how to manage ur time wisely. Lokasi penamat ialah Tapak Perkhemahan Alam Sedayu. Mlm tu aku tido kat masjid uia sekali lagi sbb aku ziarah adik aku malam tu. Dah lewat sangat,so aku tido kat masjid je.

Esoknya derang ada talk by Dr. Hafidzi,mantan Naib Presiden JIM dan diteruskan dgn trekking. Ditakdirkan time trekking tu hujan turun dgn lebat. Agak mencabar sket la. Malamnya diteruskan dgn persembahan daripada setiap kumpulan. Persembahan bagi peserta lelaki dan pompuan diasingkan utk menjaga hijab. Esoknya ada sedikit games buat peserta dan penyampaian hadiah serta sijil.

Alhamdulillah,satu pengalaman yg menarik time X-ReK kali ni. In fact ni kali pertama aku join program ni. Semoga program seperti ini akan menghasilkan generasi du'at soleh wa musleh :)

Maa ashobani min hasanatin faminallah...wamaa ashobani min sayyiatin famin nafsi (segala yg baik tu dari Allah dan yg buruk tu dari diriku)

posted by scouser at 6:23 PM